Hudlege er en lege han Behandler Hudsykdommer

En hudlege er en lege som har spesialisert seg på behandling av hudsykdommer, negler og hår. Vanlige sykdommer som behandles av hudleger er eksem, psoriasis, hudkreft, føflekkreft og utvekster i huden. Hudleger er spesialist i å diagnostisere, utrede og behandle alle hudsykdommer. For å få time hos en Hudlege må man henvises av sin fastlege. Et alternativ er å oppsøke en hudlege privat.

For å bli spesialist i hudlege må man først fullføre vanlig legestudiet og turnustjeneste. Deretter spesialiserer man seg ved en hudavdeling innenfor hudsykdommer i 5 år før man blir godkjent. Enkelte hudleger har videre spesialisert seg innenfor hudkirurgi, laserbehandling, psoriasis, eksem osv.

De fleste med hudsykdommer oppsøker først sin fastlege. De aller fleste hudplager kan håndteres og behandles her. Pasienter med langvarige plager eller der man er usikker henvises til en Hudlege Asker. En vil også ha lav terskel for å henvise til en hudlege ved mistanke om hudkreft.

Det finnes mer enn 3000 ulike hudsykdommer. De varierer i alvorlighetsgrad. Enkelte kan gi kløende utslett som påvirker livskvalitet. Andre kan gi synlige flekker i huden som er et kosmetisk problem. Et eksempel på en hudsykdom som ofte håndteres av spesialister er eksem. Tilstanden gir et kløende utslett og rammer 10% av befolkningen. Sykdommen rammer både barn og voksne og gir kronisk kløende utslett. Ved å få satt opp en individuell behandlingsplan vil de fleste få kontroll på symptomene som igjen påvirker livskvalitet.

Hudsykdommer er en av de mest vanlige årsakene til kontakt med lege. Studier fra USA har vist at over 30% av befolkningen har vært hos lege for et hudproblem. De fleste med hudplager oppsøker heller ikke en lege for problemene.

Et annet eksempel på en hudsykdom som behandles av hudleger er kviser (akne). Sykdommen undervurderes ofte som «vanlig» man kan gi store plager for den enkelte. Behandling som tilbys av hudleger er mer effektiv og en vil vurdere isotretinoin behandling for de som er hardest rammet. Hudleger er spesialisert på vurdering av behandling avhengig av alvorlighetsgrad.

Huden er vårt største organ og har en lang rekke ulike funksjoner. Den beskytter oss mot ytre skadelige faktorer og sammen med immunforsvaret er viktig for å hindre infeksjoner. Det er også et viktig sanseorgan for følelse, trykk og vibrasjoner. Huden er også det viktigste organet for å regulere kroppens temperatur. Når vi er i varme strøk øker svette som gjør at kroppen kvitter seg med varme, og i kulde trekker blodkarene seg sammen.

Et siste eksempel på en hudsykdom som bør følges av en hudlege er psoriasis. Sykdommen gir kronisk skjellende utslett på albuer, knær, hodebunn og noen ganger større deler av kroppen. Hvis man ikke har kommet til mål med lokalbehandling finnes det mange alternativer hos en Hudlege Drammen som lysbehandling, grensestråler, kortisonfrie topikale midler, tabletter og biologiske medisiner for de som er hardest rammet.

Ved mistanke om hudkreft er det viktig å få rask time hos spesialist. Det er flere ulike typer hudkreft hvorav føflekkreft er den viktigste å oppdage tidlig. Typiske symptomer er en mørk flekk i huden som endrer seg, blir mørkere i farge eller klør. Ved rask diagnose er prognosen god. Hos eldre er andre mindre farlige typer hudkreft vanligere. Typiske symptomer her er røde flekker i huden som ikke forsvinner, sår som ikke gror eller kuler i huden.

Hudleger ved Oslo Hudlegesenter

  • Dermatolog Linn Landrø
  • Dermatolog Martin Enger
  • Dermatolog Ellen Slevolden
  • Dermatolog Kjetil Guldbakke

Bestill time

Time til hudlege kan bestilles på vår nettside www.oslohudlegesenter.no eller per telefon 22 03 21 00. Senter er privat og har ikke refusjon. Time for konsultasjon er Kr. 1200.

Tilstander som behandles

Hudlegesenter utreder og behandler alle hudplager. Oslo Hudlegesenter tilbyr vurdering og utredning for eksem, psoriasis, sjekk av føflekker, fjerning av utvekster og vorter samt hudkreft. Senteret tilbyr også fjerning av sprengte blodkar og pigmentflekker med laser samt hårfjerningslaser. Klinikken har tre operasjonsstuer og behandler over 200 pasienter hver uke.