Hudormer og Huden

Hudormer er små opphopninger av keratin som danner en liten ansamling av hudprotein under huden. Det omtales av leger som komedoner.

Hudormer

Hudormer er starten på akne og kviser. I starten er de så små at man ikke ser de på hudoverflaten og kalles mikrokomedoner. Med tid øker de i størrelse og ses enten som små kuler i huden eller sorte prikker. Såkalte hvite hudormer er hudfargede små kuler (lukkede komedoner). Her ligger «hudproppen» under huden med normal hud over. Hvis de kommer mot overflaten ses de som små sorte prikker og omtales som sorte hudormer (åpne komedoner).

Årsak

Tendensen til å lage hudormer begynner ved puberteten. Hormonelle endringer er medvirkende. Bruk av sminke er hos kvinner også en viktig faktor. All make-up tetter igjen porer i huden og bidrar til dannelse av komedoner. Bruk av fete hudprodukter, fuktig klima, arv og fet hudtype er andre faktorer.

Behandling av hudormer

Valg av behandling avhenger av utbredelse. I første omgang vil man hos de fleste forsøke topikale kremer. Det er greit å merke seg at typiske «kvisekremer» som hjelper mot akne ikke hjelper like mye mot hudormer. Et generelt råd er å bruke minst mulig sminke og bruke en mild rens morgen og kveld.

Reseptfrie alternativer

Av reseptfrie alternativer er virkestoffer som har en peelende effekt førstevalg. Her bruker hudprodukter med glykolsyre og salisylsyre. Glykolsyre har en overfladisk peelende effekt. Behandlingen har først effekt mot sorte hudormer, og kan med tid også ha veldig god effekt mot lukkede komedoner. For sistnevnte må man være tålmodig da det kan ta 4-6 måneder for full effekt. Salisylsyre har tilsvarende effekt, men reduserer i tillegg mengden talg i huden.

Reseptbelagte kremer

Fra lege er førstevalg en krem som inneholder et retinoid. Det er reseptbelagte kremer som inneholder et A-vitamin derivat. De reduserer dannelse av nye hudormer, og har en behandlende effekt mot eksisterende komedoner. Full effekt kan her også ta 4-6 måneder. Vedlikeholdsbehandling over tid anbefales ofte. Et alternativ er lett eksfolierende kremer slik som finacea som inneholder azealinsyre.

Tabletter

Tradisjonelle behandlinger som «tetracycliner» som er mye brukt mot kviser hjelper mindre mot hudormer. Den mest effektive behandling er isotretinoin tabletter. Dette er en tablettkur på ca. 6 måneder som vurderes for de med alvorlig akne. Bruk av isotretinoin vurderes i hovedsak av hudleger og for de med utbredt komedonal akne der annen behandling ikke har hatt god nok effekt. Behandlingen egner seg ikke for de med kun lette plager med hudormer.

Så hva bør du gjøre?

Lette plager med hudormer kan behandles hjemme eller med reseptfrie kremer. Ved mer utbredte og langvarige plager ta kontakt med din fastlege som kan vurdere reseptbelagte kremer. Hvis plagene er uttalte, assosiert med akne eller har vart over lang tid oppsøke en Hudlege for vurdering av behandling.